Tohumlardan Mikro Filiz ve Mikro Yeşil Üretimi

mikrofilizlendirme

Tohumların içindeki zengin besin içeriğinden yararlanabilmenizi engelleyen anti-besinlerin parçalanması için filizlendirme veya mikro yeşil üretimi gerçekleştirmemiz gerekiyor. 

 

Mikro filiz, tohumların 2-3 gün nemli tutulduktan sonra ilk kök uzantılarını verdiği aşamadır. Mikro yeşil ise, bu filizlerin ışık altında ve uygun bir ortamda 10-12 gün büyüyerek ilk yapraklarını oluşturduğu minik bitkilerdir. Yani…

 

Filizlendirme sürecini ışık altında devam ettirdiğimizde mikro yeşil üretiyoruz. 

 

Mikro fiilizlenmede protein başta olmak üzere besin içeriğinden yüksek fayda sağlanırken mikro yeşiller biyoaktif bileşenler yönünden oldukça zengindir.  

 

Filizlenmenin sonuna doğru tohumdan ayrılan kabukta fitik asit (anti-besin) oranı yüksek olduğundan bu kabuk tüketilmemelidir.

 

Mikro filizde serbest aminoasitler 8 kat, çözünür protein miktarı 2 kat artıyor, yağ %60 azalıyor. Bunların yanında birçok vitamin ve biyoaktif bileşik oluşmaya başlıyor. 

 

En kolay filizlenen bakliyatlar maş fasulyesi ve beluga mercimeğidir. Brokoli ve kırmızı turptan üretilen mikrofiliz ve yeşillerin biyoaktif bileşik içerikleri çok yüksektir. Ay çekirdeği ve yoncadan yapılan mikro yeşiller besin içeriklerinin yanında lezzet yönünden de tercih edilmektedir. 

 

Mikrofiliz ve mikro yeşillerin besin içerikleri olgun formlarına göre 30-80 kat artmaktadır. Besin içeriğinin yanında orjinal formunda bulunmayan vitaminler ve antioksidanlar birçok kronik rahatsızlık, Alzheimer ve Kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı vücudumuzu korurken yaşlanma karşıtı etkileri de bulunmaktadır.

 

Tohumlardan en yüksek seviyede fayda sağlamanın yolu; farklı tohumlardan üretilmiş mikro yeşil ve mikro filizleri karma bir şekilde mümkünse pişirmeden veya çok az ısıya maruz bırakarak tüketmektir. 

 

Süreç

 

Bir çorba kaşığı maş fasulyesi geceden su içinde bırakılır. Bu suya 1’e 10 oranında oksijenli su (hidrojen peroksit) katılarak bakterilerin üremesine engel olunur. Hidrojen peroksit yerine sirke de kullanılabilir. Ancak hidrojen peroksit zor filizlenen bazı tohumların çimlenme performansını arttırmaktadır. 

 

12 saat sonra kavanozdaki su süzülüp tohumlar sudan geçirilir, tekrar oksijenli suyla (veya sirkeli su) ıslatılarak iyice süzülüp karanlık bir yerde kavanozu bekletilir. Kavanozun kapağı bir miktar açık olmalı ve kısıtlı bir şekilde havalanmaya izin verilmelidir. 

 

Gün içinde nemlendirme işi 1-2 kez tekrarlanılarak tohumların kuruması engellenmelidir. 

 

Oda sıcaklığı 20-24 derece arasında olmalıdır.

 

Birinci günün sonuna doğru filizler görünür.

 

Kullanılan tohumun özelliğine bağlı olarak üçüncü-beşinci günde filizler 6-10 cm’e ulaştığında tüketime uygundur.

 

Bu haliyle buzdolabında iki üç gün bekletilebilir.

 

Yenmeden önce mutlaka yıkanmalıdır.

 

Mikro filizlerin ışık alan bir ortamda tohum kısmı nemli tutularak büyümesine izin verilerek mikro yeşil elde edilir. Bu işlem on-on beş gün içinde gerçekleşir.

 

Mikro yeşiller saplarının dibinden kesilerek ve yıkandıktan sonra tüketilir. 

 

Mikro yeşiller yaz aylarında direk ışığa maruz bırakılmamalı, güneşin olmadığı günlerde ışık alan bir yerde tutulmalıdır. Mikro yeşil üretiminde güneş yerine yapay ışık kaynakları da kullanılabilir. 

Son Gönderiler

Fotoğraf: Deniz Tapkan Cengiz

Et Paradoksunu Aşmanın Etik Yolu

Et Paradoksunu Aşmanın Etik Yolu Et ve diğer hayvansal ürünler...

Balıkçılık endüstrisi

Sorumlulardan Biri: Balıkçılık Endüstrisi

Sorumlulardan Biri: Balıkçılık Endüstrisi Balıkçılık endüstrisi neden güvenilir ve sürdürülebilir...

Pitbull-gercekler-ve-mitler

Pitbullar – Mitler ve Gerçekler

Pitbullar – Mitler ve Gerçekler Aşağıdaki araştırma, “pitbull” olarak bilinen...