Tavşan Ralph’i hatırlamak: Dokuz Eylül Üniversitesi’nde neler oluyor?
Birkaç yıl önce sosyal medyada en çok izlenen videolardan biri olmuştu Save Ralph. Spencer Susser’ın senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği kısa filmde Ralph, hayvan deneylerinin öznelerinden biri olan bembeyaz bir tavşandı. Bir kulağı duymayan, bir gözü görmeyen ve sırtında kimyasallar denenmiş bir tavşan…
Save Ralph, o dönem belki de milyonlarca insana ulaştı. Kısa filmi izleme fırsatı bulan herkes artık hayvanlar üzerinden denenmemiş ürünler kullanacağının sözünü vermişti. Sanırım Dokuz Eylül Üniversitesi’nde açılmak istenen “Büyük Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı” projesi o dönem hayata geçirilmek istenseydi tepkiler daha büyük yankı uyandırabilirdi.
Ne olmuştu?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Büyük Deney Hayvanı Araştırma Altyapı’ çağrısına kulak veren(!) Dokuz Eylül Üniversitesi, ‘Büyük Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı’ projesini hayata geçirmek için harekete geçmişti.
4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde -nedense o günde- DEÜ Rektörü Nükhet Hotar’ın açılacağını duyurduğu laboratuvar, hayvan hakları savunucuları tarafından DEÜ rektörlüğü önünde protesto edilmişti.
İki gün önce Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nden bir profesör de, Büyük Deney Hayvanları Merkezi ile ilgili “kötü niyetli” paylaşımlar yapıldığını savunarak konuyla ilgili hukuki işlem başlattıklarının haberini verdi.
Hayvan deneyleri ‘gerekli’ mi?
Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kuruluşu’nun 2018-2020 verilerine göre tavşan, balık, fare, koyun, keçi, hamster ve daha birçok türdeki 659 bin 150 hayvan üzerinde deney yapıldı. HADMEK’in son açıkladığı bu verileri düşününce, Save Ralph’in ışığında, binlerce hayvanın deneylerde ne kadar acı çekmiş olabileceğini tahmin edebiliriz.
Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü, hayvanlarda güvenli ve etkili olan ilaçların yüzde 95’inin insanlarda işe yaramadığını ya da tehlikeli olduğunu dile getirmesine ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin ilaçların insanlarda denenmeden önce hayvanlar üzerinde test edilmesinin gereğinin kalmadığını açıklamasına rağmen…
Bilim bize -türü ne olursa olsun- tüm Ralph’lerin sömürülmeden ve acı çekmeden yaşamasının hem hak hem de mümkün olduğunu söylüyor. Çünkü hiçbir Ralph’in canının yanmasına ihtiyacımız yok.
Aktivistler TT çalışması yapacak
Hayvan Haklarını savunucuları, DEÜ’de açılması planlanan Büyük Deney Hayvanları Merkezi’ni protesto etmek amacıyla yakın zamanda bir TT çalışması yapmayı planlıyor. Çalışma, DEÜ Deneye Hayır üzerinden duyurulacak. Biz de size sosyal medya hesaplarımız üzerinden haber vereceğiz. TT çalışması ile bu hayvan sömürü merkezinin kurulmasının önüne geçebilmeyi umuyoruz.
Yazımızı, DEÜ rektörlüğü önünde yapılan basın açıklamasından bir kesit ile bitirelim:
“…Hayvanlar da bizim gibi hissedebilen, duyarlı, bilinçli, duyguları olan, acı çeken canlılardır. Temel haklardan biri olan yaşam hakkı hiçbir bilimsel yönteme, eğitime, sertifikaya, paraya sığdırılamaz!”
Dünyanın ileri gelen ülkelerinde hayvan hakları mücadeleleri sonucu hayvan deneyleri kaldırılıyorken, bu bilimdışı ve çağdışı yöntemden derhal dönün. Aksi halde tüm hayvan hakları savunucularını karşınızda bulmaya devam edeceksiniz.”
*Hayvan deneyleri hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için Deneye Hayır Derneği’nin Hayvan Deneyleri Temel Bilgiler ve Sıkça Sorulan Sorular kitapçığına buradan ulaşabilirsiniz.