Tanık Olma Eylemi

Vigil

“Bir hayvanın gözlerinin içine bakacak olursanız ona zarar vermek imkansız hale gelir.

Herkes tanık olma eylemini gerçekleştirirse hayvancılığı sona erdirmemiz çok kolay olurdu.”

Anita Krajnc – Animal Save Movement Co-Founder

Vigil Nedir

Vigil, İtalyanca vigilia kelimesinden İngilizceye geçmiş bir kelime olup “uyanık olma hali, bir amaç için uykusuz kalma, adanmış bir seyir ya da inceleme hali” olarak tanımlanabilir. Türkçede gece nöbeti ya da kısaca nöbet olarak karşılığını bulur. Vigil ilk olarak 2010 yılında The Save Movement’ın kurucusu Anita Krajnc tarafından hayvan özgürlüğü mücadelesinde bir aktivizm yöntemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 

İsmini 2019 yılında Animal Save Movement olarak revize eden topluluğa üye 900 grup, 70 farklı ülkede faaliyet göstermektedir. Barışçıl bir aktivizm yöntemi olan Vigil sırasında vegan gruplarca mezbahaya götürülmekte olan ineklerin, domuzların, koyunların veya tavukların bulunduğu kamyonlar durdurulup, yetkili şahıstan onlarla vedalaşmak için kısa bir süre talep edilmektedir ve bu sürede onlara su verilerek ya da mümkün olduğu kadar yakınlaşılarak veda edilmektedir. Bu sürece “bear witness” denilmektedir ve tanıklığa katlanma anlamına gelmektedir. Çünkü kamyon kasalarında taşınan canlı varlıkların koşulları çok kötüdür, ölüme gittiklerini bilmektedirler ve onlarla göz göze gelmek, insanla insan dışı hayvanı birbirinden ayırmayan vegan aktivistler için hiç de kolay değildir. Ancak hatırlanması gereken bir gerçek vardır: o da, bir yanda kısa bir süre sonra canını yitirecek bireyler varken, diğer yanda vegan aktivistin kederi ya da rahatsızlığı hiç de önemli değildir. 

Vigil mezbahaya giden kamyonların önü kesilerek yapılabileceği gibi ölümü bekleyen insan dışı hayvanların esir tutuldukları mezbahalar ya da adak kurban kesim yerlerinde de yapılabilir. Esas olan mağdurla tanığın göz göze gelmesidir.

Vigil iki amaca hizmet eder: Şehir dışlarında kurulmuş mezbahalardan gelen haberler, fotoğraflar ve anılar göz ardı edilmeye çalışılan şiddeti ve acıyı bir kez daha hayvansal ürün satın alarak buna katkıda bulunanların bilgisine sunar. Diğer yandan, çoğunluğu büyük şehirlerde doğup büyümüş aktivistlerin etik nedenlerle başladıkları vegan mücadelenin özneleriyle belki de gerçek dünyada ilk kez tanışmalarına sebep olur. Hayvan adaleti için verilen mücadelede mağdurla tanışmak aktivistlerin daha büyük güç ve kararlılıkla yollarına devam etmelerine zemin hazırlar.

Leo Tolstoy’un sözlerinden esinlenilen vigil eylemlerinde sizleri de aramızda görmek dileğiyle: “Başka bir canlının çektiği eziyet size acı veriyorsa, eziyet görenden uzağa kaçma arzusuna yenik düşmeyin; tersine, daha yakına gelin, acılar içinde olan canlıya mümkün olduğu kadar yaklaşın ve ona yardım etmeye çalışın.”

Türkiye’de üç merkezde Animal Save grupları vardır: Ankara, İstanbul ve İzmir. Facebook ya da İnstagram hesaplarından kendilerine ulaşabilir, bir sonraki “vigil”de kendilerine katılmak istediğinizi iletebilirsiniz. Eğer şehrinizde bir Animal Save grubu henüz kurulmamışsa, kurmak için yine bu hesaplardan bize ulaşabilirsiniz. 

Anita Krajnc looks through the fence to animals being unloaded at the slaughterhouse. Canada, 2015.

Tanık olma (vigil) eylemine katılmak hepimizin hayatında çok farklı açılımlara sebep oldu. Siz de tanık olma eylemine katılmak isterseniz bize ulaşın.


%d blogcu bunu beğendi: