Asm Türkiye Logo

Bir VegFest değerlendirmesi: Sadece ‘otla’ beslenmediğimizin farkındalar

Türkiye’nin ilk vegan festivali VegFest’in 5.’si geçtiğimiz günlerde sona erdi. Biz de Plant Based Treaty (Bitki Temelli Anlaşma) paydaşlığıyla düzenlenen VegFest’in ardından sizlere bir festival değerlendirmesi sunmak istedik.

Bu yazımızda Yaşamdan Yana Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Animal Save Bölge İletişim Sorumlusu Nilgün Engin, sizler için enine boyuna VegFest’i anlatacak.

Sizin de bildiğiniz gibi Nilgün, festivalin hazırlık aşamasında Didim’e gitmiş ve birçok işletmeye vegan yemek atölyeleri vermişti. Bu sayede Didim’deki birçok kafe ve restoran da PBT’yi (Plant Based Treaty) imzalamıştı. Böylelikle veganlar olarak hepimizin Didim’de salt festival alanında değil, ilçenin birçok yerinde de gönül rahatlığıyla gidebileceğimiz duraklar oluşmuştu.

Bu satırdan sonra artık fazla uzatmadan sözü Nilgün’e bırakıyoruz. Bakalım Nilgün için VegFest 2023 nasıl geçmiş…

76 yaşındaki Singer, Yale Environment 360 ile yaptığı röportajda, bu önemli kitabının yayınlanmasından şimdiye dek geçen yıllarda, hayvanların da sevinç ve acıyı tecrübe edebildiğini kanıtlayarak bilimin; insan ve diğer canlılar arasındaki duvarları aşındırdığından bahsediyor. “Bilimin kanıtladıklarının farkındalığıyla etik olarak onlara bilinçli acı çektirmekten kaçınmaya mecburuz” diyor. Kendisi de bir vegan olan Singer, üretimi ete göre daha düşük karbon üreten bitkisel beslenmenin çevresel sebeplerine de vurgu yapıyor. Endüstriyel hayvancılığın dünya genelinde yaygınlaştığını belirten Singer, yaban hayvan türlerinin de giderek daha fazla tehdit altında olduğunu söylüyor.

Singer, hayvanlar için sağlanan koruma çalışmalarının ekosistemler, nehirler ve diğer doğal alanları da kapsayarak genişletilmesi gerektiğini savunuyor. “Yavaş da olsa doğayı korumaya yönelik etik farkındalık artıyor. Elbet dünyanın sonunda bu noktaya varacağını düşünüyorum” diyor, “…ama ne zaman bilemem. “Bunu görecek kadar uzun yaşayacağımı düşünmüyorum.”

Öncelikle Vegan Festival’in 5 yıldır hayatımızda olması çok değerli. Çevre il ve ilçelerde enginar festivali, ot festivali gibi birçok festival yapılıyor. Didim de lavantasıyla meşhur örneğin. Buna rağmen Belediye, sadece lavanta festivali yapmakla kalmıyor.

Veganlığı öne çıkaran bir başkanı var Belediye’nin. Başkan Ahmet Deniz Atabay, veganizmin etik boyutu ve hayvancılığın çevreye etkisi konularında donanımlı. Başkan Yardımcısı Öznur Gündoğdu ise bir mimar ve yüksek lisansını çevre üzerine yapıyor; hayvancılığın çevreye etkisi hakkında bilgi sahibi.

Kamudaki bürokrasi kademelerinde veganizm hakkında kafa yoran insanlarla çalışmak bir ayrıcalık. Sizin de bildiğiniz gibi acilen önüne geçilmesi gereken iklim krizi problemine karşı; dünyada bitki temelli etik üretim ve tüketimi tüm birey, işletme ve devlet kurumlarının desteklemesini ve hayvansaldan bitkisele geçişi hayata geçirmelerini talep eden Plant Based Treaty’nin birçok şartı var. Başkan Atabay, PBT’nin şartlarını cesur bir şekilde kamuoyuna açıkladı. Kasaplar Federasyonu’ndan, hayvancılık yapan insanlardan tepki gelmesinden korkmamıza rağmen hiç böyle şeyler yaşamadık.

2023-didim-vegfest-666
“VEGANLIĞI ÖNE ÇIKARAN BİR BAŞKAN VAR”
“ARTIK AKTİVİZM İÇİN KAPILARI BİZ ZORLAMIYORUZ”

Veganlığın sadece festival özelinde yılda birkaç gün duyulması değil 365 gün hafızalarda yer alması için çalışırken birçok insanla tanışma fırsatı bulduk. Gördük ki insanlar vegan sözcüğüne alışmışlar. Sadece ‘otla’ beslenmediğimizin farkındalar, geleceğin veganlıktan geçtiğinin farkına varmışlar. Sayıca artıyor olduğumuzun, veganlığın giderek yayıldığının bilincindeler.

Bu seneki vegan festivale hazırlanan yerel işletmeler, geleneksel mutfağımızın dışına çıkıp yaratıcı dehalarını vegan donut, döner gibi büyük şehirlerde dahi zor bulduğumuz ürünleri festivalde sunmak için hazırlık yapmışlar.

Ben Didim’de vegan mutfak atölyeleri verirken Ankara’ya döndüğümde ‘Bize uğramadınız’ diyen işletmeler oldu. Belediye’ye bizzat ulaşıp ‘Biz de vegan yemek atölyesi almak istiyorduk’ diyenler olmuş. Artık aktivizm için kapıları biz zorlamıyoruz, insanlar da istekli.

Festival her yıl olduğu gibi bu yıl da son derece neşeliydi ve bu yıl her zamankinden daha fazla hayvan hakları üzerine konuşabildik. Pek çok hayvan hakları örgütünün temsilcisi hayvan hakları odaklı sunum ve atölyelerde yer aldı.

İki ayrı forumda veganlar bir araya gelip aktivizm yöntemleri ve üniversitelerde vegan menü sorununu ele aldılar. Vegan üreticilerin de festivale katılımı çok yüksekti. Veganlar, vegan üreticilerle bir araya gelerek birbirleriyle tanışabildikleri için mutlu oldular. Vegan olmayan insanlara da festival süresince ulaşabildiğimize inanıyorum.

BU YIL VEGFEST’TE VEGANLARDAN TEK ŞİKÂYET BİLE GELMEDİ

Festivalin ardından Didim Belediye Başkanı Atabay ile yaptığımız toplantıda Atabay, bu yıl kendilerine festivale dair herhangi bir şikâyetin gelmediğini söyledi. Başkan Atabay, “Hatalarımız elbette oldu, olacaktır da… Festivale gelen yerel üreticiler de vardı bildiğiniz gibi. Nihayetinde hepimizin kaynaşabildiği bir ortam istiyoruz. Her sene festivalden sonra çokça şikayet alırdım, bu kez tepkiler hep olumluydu.” dedi.

Didim Belediyesi, kendi ifadeleriyle, ‘barışçıl ve olumlu’ tavrımız için bizimle birlikte 5. VegFest’i hayata geçirmekten memnuniyet duyduklarını ve bir fark yarattıklarına inandıklarını ifade etti.

2023-didim-vegfest-185
HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA HAYVAN HAKLARI ÜZERİNE KONUŞULDU
BELEDİYE, ÖRNEK BİR ARAZİDE VEGAN TARIM YAPMAYA BAŞLAYACAK

Didim Belediyesi, PBT imzacısı olduktan sonraki süreçte vegan dostu kent olabilmek adına bize vegan atölyeler verebilmemiz için zemin sağladı. Şu ana kadar Didim’de 9 restoran ve 1 otelde vegan atölyeler verdik. Bu işletmeler PBT’yi imzaladı ve menülerinde vegan seçenek bulundurma sözü verdiler. Menülerine vegan seçenek koyan kafe ve restoranları ziyaret ettiğimizde yediklerimiz bizi çok mutlu etti. Diğer yandan bir Belediye işletmesi olan Barış Kafe bundan sonra mercimek ve ezogelin çorbalarını tereyağsız yapma sözü vererek bu anlamda bir ilke imza attı. Ayrıca dört ayrı seçenekle bitkisel mutfağa yer verdi.

PBT imzacısı olmasının ardından Didim Belediyesi, Belediye binalarında artık deneysiz ve vegan temizlik ürünleri kullanmaya başladı. Altınkum’a vegan bir büfe kuruldu.

Çok yakında açılacak.

 

Gerçekleştirdiğimiz son görüşmede Başkan Atabay, Belediye’ye ait örnek bir arazide hayvan gübresi kullanılmadan tarım yapılmaya başlanacağının da sözünü verdi. Bu haberi de Temmuz ayında gerçekleşecek Lavanta Festivali’nde müjdeleyeceğiz.

Artık Didim, yılda sadece 3 gün VegFest’e ev sahipliği yapan bir ilçe olmaktan çok daha fazlası… Didim Belediyesi,  Veganları her daim kucaklamaya hazır, ilerici, yenilikçi bir Belediye olarak zihinlerimizde yer almaya başladı.

SOKAKTA YAŞAYAN HAYVANLAR İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTECEKLER

Son olarak Didim’de sokakta yaşayan hayvanların çok mutlu olduklarını gözlemlediğimiz halde festival süresince yeni doğum yapmış ve yaralı birkaç hayvan görmüştük. Bu durumu da Didim Belediyesi ile konuştuk.

Her tatil beldesi gibi Didim’de de ne yazık ki hayvanlara yazlıktayken bakım verip kentten ayrılırken terk eden birçok insan olduğunu biliyoruz. Bu sebeple sokaktaki nüfusun artması kaçınılmaz oluyor. Nüfus arttıkça da hastalıklar baş gösteriyor.

Didim Belediyesi de bu sorunun çözümü için güvenilir sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin görüş ve işbirliğine yer vererek ve sokakta yaşayan hayvanların refahını gözeterek planlayacakları bir kısırlaştırma çalışması başlatıyor. Başkan Atabay, sokakta yaşayan hayvanların tedavi ve kısırlaştırılması üzerine yürütecekleri bu çalışma planını da kamuoyuyla yakın zamanda paylaşacak.

atabay-sokak-hayvan

Son Gönderiler

Siyez evi

Üzerinde 140 çiftçinin emeği var: Siyez Evi’nde her vegan öğün hem sağlıklı hem lezzetli

Siyez Evi, 7 yıl önce emekli öğretmen Sevim Özsoy tarafından...
Sokakta-yasayan-hayvanlar-paneli (6)

Sokakta Yaşayan Hayvanlar Paneli – Video

Ankara Goethe Instıtut'te Animal Save Movement ve Yaşamdan Yana Derneği...
TİP PBT'yi imzaladı

TİP PBT’i İmzaladı!

Türkiye İşçi Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı ve Kadıköy Belediye Başkan...