Hayvancılık ve fosil yakıtlar gezegenimizi mahvediyor. Hemen harekete geçmemiz gerek. İçinde bulunduğumuz bu yıl ve on yıl, kontrolden çıkan bu iklim krizini durdurmak için çok önemli. Kasırgalardan sellere, orman yangınlarından kuraklığa ve artan deniz seviyesine kadar ekstrem hava olayları artık daha sık ve daha şiddetli oluyor. Yakında dünyada yaşamaya elverişli olmayan çok sıcak bölgeler oluşacak. Artan sıcaklıklarla beraber hastalık taşıyan canlılar tüm dünyaya yayılıyor. Ekolojik denge ve tarım sistemleri çökebilir ve bu da kitlesel açlığa yol açabilir.
Hayvancılık, iklim krizinin başlıca nedeni çünkü hayvancılık tüm araba, kamyon, uçak, gemi ve diğer ulaşım yollarının toplamından daha fazla sera gazı (karbondioksit, metan, nitröz oksit) salımına neden olmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), hayvancılığın sera gazlarına olan katkısının %14 olduğunu tahmin etmektedir. Ancak bu düşük tahmin, metanın uzun yarı ömrü gibi varsayımları içermekte ve karbon yutağı görevi gören ormanların negatif fırsat maliyeti olarak hayvan yemi üretmek ve hayvan otlatmak için arazi açmak adına yok edilişini hesaba katmamaktadır. WorldWatch Enstitüsüne göre hayvancılık, sera gazı salımlarının %51’ini oluşturmaktadır. Bu oran, hayvancılığın yaşam döngüsü analizi ile incelenen tüm yönlerini içermektedir.

Gezegenimizin Akciğerleri Yanıyor
Metan, ineklerden gelen ve karbondioksit salımlarından 70 kat daha zararlı bir gazdır. Nitröz oksit salımları, konsantre hayvan besleme operasyonu (CAFO) kapsamında yetiştirilen hayvanların beslenmesi için genetiği değiştirilmiş mısır ve soya yetiştirmekte kullanılan çok yüksek miktarlardaki gübreden kaynaklıdır. Nitröz oksit kirliliği, metandan çok daha kötüdür ve her bir ton karbondioksitten 200 kat daha zararlıdır..
Hayvancılık, ormansızlaşmanın ve canlı türlerinin yok olmasının başlıca nedenidir. Tarıma uygun arazilerin yaklaşık %80’i hayvan yemi yetiştirme ve hayvan otlatma için kullanılmaktadır. Dünyamız 6. kitlesel yok oluşun tam ortasında. Bilim insanları her 24 saatte bir 150-200 kadar bitki, böcek, kuş ve memeli türünün yok olduğunu öngörüyor. Bu sayılar normal oranın neredeyse 1000 katı daha fazla. Yaklaşık 65 milyon yıl önce dinozorlar yok olduğundan beri dünyamız hiç bu kadar büyük bir yok oluş yaşamadı.
Atmosferdeki karbon içeriğini azaltmak için hayvancılığı sona erdirmek ve dünyayı yeniden ağaçlandırmak zorundayız.
Hayvancılık aynı zamanda okyanuslardaki ölü bölgelerin başlıca nedeni çünkü kullanılan gübreler nihayetinde sularımıza karışmakta ve çevreye daha fazla zarar vermekte.
2018’de Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinde (ICPP) beslenmemizde ciddi değişiklikler yapmak için sadece 12 yılımızın olduğu belirtildi. Artık ölen hayvanları ve iklim krizini görmezden gelemeyiz. Artık harekete geçme zamanı.
Istanbul Climate Save
Çeviri: Doğa Sindar
Kaynak: thesavemovement.org/climate-save-movement/